Wat is cognac?

Wat is cognac?

admin No Comment
drank

Cognac

Cognac is een sterke drank met een alcoholpercentage van 40% of hoger. De drank wordt verkregen door witte wijn te destilleren. Om de naam cognac te krijgen moet de drank voldoen aan enkele voorwaarden:
-de drank moet uit de Cognac-streek komen
-er moet gebruik worden gemaakt van geselecteerde druivenrassen
-de drank moet een alcoholpercentage van minimaal 40% hebben
-de drank moet dubbel gedistilleerd worden
-de drank moet minstens tweeenhalf jaar rijpen in houten vaten.
Voor de productie van cognac mogen slechts negen druivenrassen worden gebruikt. Deze zijn: Folle Blanche, Colombard, Ugni blanc, Jurancon blanc, Meslier Saint-Francois, Montils, Select, Follignan, Sémillon. De meest gebruikte druiven voor de productie van cognac zijn de Ugni blanc. Voor het maken van cognac worden de druiven na de oogst geperst, waarna ze 5 a 7 dagen fermenteren tot een zure troebele wijn met een alcoholpercentage tussen de 8 en 10%. Door het toevoegen van gedroogde gist, wordt soms het natuurlijke gistingsproces geholpen. De zwaarste deeltjes zakken tijdens het gisten naar beneden en worden later bij de destillatie soms nog gebruikt.
Voor het destilleren moet een alambic Charantis volledig uit kopen worden gebruikt. Eerst wordt er een soort brandewijn gevormd, die weer verder rijpt in in eikenhouten vaten die alleen uit de Limousin of Troncais regio mogen komen. Hierbij is de tannine in het hout en de luchtvochtigheid van de opslagplaats van groot belang voor de smaak van een cognac. Sommige cognac producenten gieten tijdens het rijpen de cognac over in andere vaten, waardoor een deel van het vocht vervliegt door het contact met de lucht.
Na 2,5 jaar rijpen op vat, mag de drank pas cognac genoemd worden. Voordat de cognac gebotteld wordt wordt hij eerst verdund totdat hij een alcoholpercentage van 40% heeft. Aan jonge cognacs wordt vaak nog suiker of karamel toegevoegd. De meeste cognacs die verkocht worden zijn een mengsel van cognacs van verschillende leeftijden en verschillende districten. De leeftijd die men geeft aan de cognac is de leeftijd dat ze op eikenhouten vaten gerijpt hebben. Wanneer de cognac eenmaal gebotteld is, veranderd de leeftijd niet meer. Hoe ouder de cognac, hoe zagter en ronder de smaak, ook de kleur veranderd met de leeftijd naar een diepe bruingele kleur. Wanneer de cognacpas gedestilleerd is, heeft is deze namelijk transparant.

Verschillende soorten cognac

Voor cognac worden verschillende leeftijdsaanduidingen gebruikt.
V.S. of *** wordt gebruikt voor cognac met een minimale rijptijd van 2,5 jaar. VS staat voor Very Special
V.S.O.P , VO of Reserve wordt gebruikt voor cognac met een minimale rijptijd van 4,5 jaar. De afkorting staat voor Very Special Old Pale.
Extra, X.O, Napeleon, Hors d’Age of Ancestrale wordt gebruikt voor cognac met een minimale rijptijd van 6,5 jaar waarbij X.O. staat voor Exceptionally Old.