Tips voor het telen van aardbeien

Tips voor het telen van aardbeien

admin No Comment
Eten

Iedere cateraar maakt natuurlijk graag gebruik van verse aardbeien. Maar wist je dat zelf aardbeien kweken heel eenvoudig is? Je hoeft het zelfs niet in een tuin te doen, want ook een pot kan geschikt zijn. Gelukkig zijn aardbeien ook nog eens erg lekker. Dan kun je ze gemakkelijk zelf kweken en er vervolgens zelf van genieten. Om het kweken van aardbeien goed te laten verlopen zijn hier nog een paar tips.

Plek in de tuin

Het planten in een pot wordt niet besproken in dit artikel, maar het planten in de tuin juist wel. Het is belangrijk om een goede plek voor je aardbeien te vinden. Een zonnige plaats is erg goed, maar ze moeten niet in de volle zon staan. Bovendien moeten ze uit de wind staan en een grond hebben die rijk is aan humus en voedingstoffen. Daarnaast is het belangrijk dat de grond op enige manier neutraal tot licht zuur is. Deze plek zul je niet standaard in je tuin hebben en dus moet je je grond bewerken. Dit kun je zelf doen met een paar vaak simpele manieren, maar je kunt ook de hulp van een bedrijf als Schellekens Totaalprojecten inschakelen.

Mest en vruchtwisseling

Mest is de voeding voor de plant en dit mag je natuurlijk niet vergeten. Je kan tegenwoordig speciale, soms vloeibare, aardbeienmest kopen. Dit levert de benodigde voedingsstoffen voor de plant wanneer deze groeit. Bovendien is de vruchtwisseling erg belangrijk. Heb je op dezelfde grond, waarschijnlijk in je moestuintje, het jaar ervoor aardappelen geoogst, dan kun je dit jaar geen aardbeien planten op deze grond. Dit komt omdat er mogelijk nog schimmels van de aardappel in zitten die niet schadelijk zijn voor aardappelen, maar wel voor aardbeien. Bovendien kun je ook geen aardbeien na aardbeien planten. Daar moet minsten vier tot vijf jaar tussen zitten. Als voorganger kun je het beste bonen, erwten, radijzen of koolrabi doen. Als je goede buren wissel je het elk jaar met elkaar af.

Doordragers

Doordragers zijn erg gemakkelijk. Het opkweken van jonge planten ligt niet heel erg nauw dan. Bovendien kun je er van juni tot oktober van plukken. Hetzelfde geldt voor bosaardbeien. Door de vele uitlopers kun je ze als bodembedekkers gebruiken. De kleine vruchtjes hebben een kenmerkend aroma. Het zijn dan wel kleine vruchten, maar je krijgt er meer vruchten van en ze versterken de aardbeiensmaak wanneer je er jam van wilt maken. Voorbeelden van doordragers zijn Rapella, Everest, Selva, Ostara en Everglade.