Koffie

Koffie

admin No Comment
koffie

Een van de meest genuttigde warme dranken is koffie. Koffie is een drank die meestal warm genuttigd wordt, waar het oppeppende middel cafeïne in zit. koffiebonen

Men maakt koffie van de ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de zogenaamde koffieplant. De zaden van de koffieplant worden ook wel koffiebonen genoemd. In botanische termen gezien, zijn de vruchten van de koffieplant geen bonen, maar steenvruchten en heeft de plant dus ook geen zaden maar pitten.

Wanneer de koffiebonen geroosterd (of gebrand) worden, komen er in ongeveer 700 verschillende chemische stoffen vrij. In de winkel kan men deze gebrande koffiebonen zowel gemalen als ongemalen kopen.

De koffie die men in de supermarkt koopt, is normaal gesproken een mengsel van gebrande zaden van twee verschillende koffieplanten. Het mengsel bestaat uit Coffea arabica en Coffea canephora. De Nederlandse koffiefabrikanten geven hun koffie mengsels vaak namen zoals goud, zilver en rood. Hierbij bestaat het goudmerk koffie voor 100% uit arabicabonen, het zilvermerk voor 80% uit arabicabonen en  het roodmerk bestaat voor 70% uit arabicabonen en 30% robustabonen. Bij de verschillende verhoudingen komen verschillende smaken kijken, en ook het cafeniegehalte is anders bij de verschillende mengsels. Arabicabonen hebben namelijk een stuk milderen smaak dan robustabonen en bevatten 70% minder cafeïne.