Hoe wordt tequila gemaakt?

Hoe wordt tequila gemaakt?

admin No Comment
drank

De Mexicaanse alcoholische drank Tequila is wereldwijd bekend en wordt veel gedronken als shotje of gebruikt voor het maken van cocktails. Maar wat is tequila nou precies?
tequila wordt gemaakt van de Agave tequilana, een agavesoort die voornamelijk in Mexico voorkomt. Van oorsprong komt tequila uit het gebied rond de stad Santiago de Tequila dat in de Mexicaanse staat Jalisco ligt. Tequila hoort eigenlijk in de categorie mezcal, mezcal is namelijk een verzamelnaam voor alle alcoholische dranken die uit agavesap gedistilleerd worden. Hetgeen wat tequila van onderscheid van andere mezcals is de productieregio en de agavesoort die voor tequila wordt gebruikt. Eigenlijk werkt het bij tequila net zoals als bij Champagne waar alleen de mousserende wijn uit de regio Champagne ook echt de naam Champagne mag dragen. Alleen de mezcals uit de streek rond Santiago de Tequila mogen tequila heten en krijgen het label ‘Hecho en México’ (gemaakt in Mexico).
Om de naam tequila te krijgen moet de drank minstens voor 51% uit agavesap bestaan. Het resterende ingrediënt is vaak suikerriet. Deze gemixte tequilas worden ook wel mixto genoemd. Hoge kwaliteit tequila’s bestaan voor 100% uit Agave tequilana
Men kent vier verschillende soorten tequila’s: plata, blanca, reposado en añejo. Het verschil in deze tequilas is dat de blanca ook wel ‘silver’ tot drie maanden rijpt. Reposado heeft drie maanden tot een jaar gerijpt en de añejo heeft langer dan een jaar gerijpt. In maart 2006 is er een nieuwe soort op de markt gebracht, de extra añejo, deze tequila heeft minimaal drie jaar gerijpt. Door het rijpingsproces wordt de kleur van de drank bepaald. Er wordt soms zelfs karmael toegevoegd om de tequila een donkerdere kleur te geven. Hoe ouder de tequila hoe donkerder hij wordt.
Er wordt soms gedacht dat er in sommige tequila’s een worm zou zitten, dit is echter een misvatting. Deze worm zit alleen in sommige mezcals die uit de staat Oaxaca in Mexico komen.
Een erg populaire manier om tequila te drinken is in shotvorm, vaak wordt er dan eerst zout van de hand gelikt, daarna de tequila achterover geslagen om vervolgens in een citroen te happen.
Populaire cocktails met tequila zijn de margarita, sangrita en tequila sunrise.