Bier

bier

Bier

admin No Comment
drank

Bier op een feest of ander evenement doet het altijd goed. De meeste mensen lusten wel een gouden verfrissing op zijn tijd, en op een dergelijke aangelegenheid is dat het ideale moment. Er bestaan talloze soorten bier, zodat menigeen telkens weer verrast wordt door de verschillende smaken. Ook een cateraar schenkt vaak bier, maar dan veelal een merk. Dit komt doordat dat bepaalde type waarschijnlijk het goedkoopst is om in te slaan en toch lekker voor bij het eten of feestje. In dit bericht leest u wat de verschillende eisen zijn waar een cateraar zich op focust bij het kiezen van het juiste biertje.

Gisting van bier

De gisting van bier is een belangrijk proces in het brouwen ervan. Ook hier zijn verschillende soorten van. Ondergisting of laaggegiste bieren maakt gebruik van een bepaalde soort gist dat al reageert bij temperaturen van 10 tot 15 graden. Bij deze methode zet het gist af op de bodem en drijft dus niet naar boven. Hierbij passen soorten als de bekende pils en Bockbier. Bij bovengisting of hooggegiste bieren maakt de brouwer gebruik van een andere soort gist en brouwt het bij 20 tot 25 graden. Hierbij drijft het wel boven. Bijpassende soorten zijn Trappist en bruin bier. Ook is het mogelijk om deze twee methodes te combineren om het unieke bier te brouwen.

Ingrediënten

Bij het brouwen van bier is het belangrijk om de juiste verhoudingen tussen de componenten te behouden. Een van die componenten is tarwe, een hoofdbestanddeel van dit drankje, maar er zit ook hop, mout en gerst in. Het mout in de drank wordt eerst geplet en met water gemengd tot een pap. Mout zorgt er ook voor dat er suikers vrijkomen en daardoor krijgt het zijn typische smaak. Wanneer men deze aan laat branden, ontstaat een stout bier. Het gerst droogt men, maar dit heeft geen effect op de smaak van bier. Afhankelijk van de hoeveelheid tarwe in bier zijn er verschillende soorten te creëren.  Een standaarddrankje bevat ongeveer 5 procent alcohol dat ontstaat bij de gisting en is gebrouwen op de klassieke manier. Ook is het mogelijk om melkzuurgisting te benutten om de smaak te variëren. Hierbij ontstaat een lichter biertje met een alcoholpercentage van ongeveer 2 tot 3 procent.

Leave a Reply